Þrjú góð viðtöl

Viðtöl við raftónlistarmenn eru oft hundleiðinleg, jafnvel þegar um er að ræða frábært tónlistarfólk falla viðtöl við þá alltof oft í gamlar klisjugryfjur auk þess sem fólk er of dipló og pólitískt eða upptekið í markaðssetningu. Auðvitað eru til undantekningar á þessu og á síðustu dögum hef ég rekist á þrjú forvitnileg og skemmtileg viðtöl við ólíka en skemmtilega tónlistarmenn. Fyrst er það ýtarlegt og langt viðtal við Kode9 á vefsíðu tímaritsins The Wire og svo eru það tvö viðtöl sem bloggarinn og blaðamaðurinn Martin Clark tók við Silkie annars vegar og hins vegar við Loefah og Kryptic Minds.

Allt eru þetta löng og ýtarleg viðtöl sem ekki er hægt að reyfa í stuttu máli, en mig langar samt að drepa niður á nokkrum puntkum þarna, forvitnilegar hugmyndir sem eiga ekki bara við um dubstep:

Kode9: It’s following the flow but constantly trying to engineer the flow into something that’s going to work in the present. And I suppose this is a general, it’s not just my orientation it’s a maybe general orientation. Which is why futurism isn’t so big these days. Because it’s very hard to come with these big pronouncements about building new things, because you mght actually manage to pull it off, but bloggers, brand consultatants, futurologists, marketing experts, journalists, other musicians will make sure that gets over exposed very quickly. The time gap of doing something new and it not being new any more is so small, to the point where it’s almost flipped over where everything is being pre-empted. That’s the downside of Web 2.0 isn’t it, that everything essentially becomes a text, you just Google something, play around with the words a bit and you’ve pre-empted five, 15 different genres. I remember MP3.com used to have this genre generator. And it would come up some random conbination of words. Like ‘Hyperdub’ for example [laughs]. But everything has already been pre-empted. And that allows people to be so cynical when something actually does happen, because they think they foresaw it.

Loefah: Bruv, I’m writing 138bpm 808 beats right now but it’s nothing to do with funky. But you know what, I wanna do some club shit? I still want to make people dance, not force them to dance.

Blackdown: Ask them to dance!

Loefah: That’s exactly it, offer them your hand!

Silkie: The way I look that me, Quest and Anti Social make is it’s music to dance to, not music to bang your head to. You can do your own dance, your shoulder dance or nod your head – you don’t have to go all out. And that’s why I like to do long sets. I’ve been getting two hours sets recently, I feel like it really represents me, I want to go everywhere. I’ll play the hard aggressive tune at the right time but at the same time I’ll bring it all the way down to something else that’s nice and mellow. The way I see it is a banger is only a banger if the last tune wasn’t. You have to go harder and harder and harder. It’s like heroin: in the end you don’t feel it.

Góðar pælingar…

One response to “Þrjú góð viðtöl

  1. „I’ll play the hard aggressive tune at the right time but at the same time I’ll bring it all the way down to something else that’s nice and mellow. The way I see it is a banger is only a banger if the last tune wasn’t. You have to go harder and harder and harder. It’s like heroin: in the end you don’t feel it.“ Sannleikur í þessu

Færðu inn athugasemd

Skráðu umbeðnar upplýsingar að neðan eða smelltu á smámynd til að skrá þig inn:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Breyta )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Breyta )

Tengist við %s